• Styrketræning
  • ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

Vægtstang Guide

Leder du efter den bedste vægtstang til dit behov? Læs vores guide og bliv klogere på dit valg. Vi guider dig til nogle af de bedste produkter på markedet til de bedste priser.

Men en god vægtstang og tilhørende vægtskiver kan du træne styrke i overkrop, arme og ryg derhjemme, så du kan udvikle dine muskler. Mens vægtstænger engang var forbeholdt fitnesscentret, kan de nu købes ved forskellige forhandlere online. De fleste vægtstænger har en diameter på 50 mm, men du kan også få både 25 mm og 30 mm.

Typisk kan du købe typer af vægtstænger. Den klassiske eller olympiske vægtstang, som er lige, og så er der curl vægtstangen. Du kan enten købe normale vægtskiver eller bumper plates, som kommer i samme størrelse uanset vægt.

I dag kan du finde forskellige størrelser af vægtstænger i mange prisklasser online. Derfor kan det godt betale sig at gøre lidt research, så du finder den model, der bedst matcher pris og behov for dig. Her er et lille overblik over nogle af de bedste vægtstænger i de forskellige kategorier her:

Kvalitetsvalg

OL vægtstang 20 kg

Pro udstyr

ATX Golden Bar Olympisk Vægtstang

Tilbehør

Nakkepude til vægtstang

Billig vægtstang

Reebok Studio Rep DELTA

Abilica 200 cm vægtstang 25 mm

Abilica 220 cm vægtstang 50 mm

Abilica Curlstang 50 mm

Hvad er et vægtstangssæt?

Når du køber et vægtstangssæt, får du både en stang og minimum to vægtskiver, som sættes på hver sin ende af stangen. Dem kan du justere, så du træner med høj eller lav vægt. Vægtskiverne kan veje alt fra et kg til 30 kg. Der findes to typer af vægtstænger. Du kan købe en almindelig lige stang, som er god at træne eksempelvis bænkpres, dødløft og andre øvelser med. Køber du en curl vægtstang, så kan du fokusere på at træne muskler i armene som biceps og triceps. Curl stænger kommer i forskellige udformninger, og længden på dem er typisk 120 cm. Denne model har, som navnet antyder, bøjninger på selve stangen. Det gør, at du kan træne armene i forskellige positioner.

Med et vægtstangssæt derhjemme kan du træne styrke dagligt og variere med vægtskiver i forskellige vægtklasse. På den måde kan du gradvist blive stærkere og øge din muskulatur. Du vil typisk finde vægtstænger på 30 mm og 50 mm, når du søger på dem på nettet.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Den størrelse henviser til huldiameteren, som så efterfølgende skal passe med hullet på dine vægtskiver. En vægtstang på 30 mm er god, hvis du ikke har så meget plads til at indrette træningen derhjemme. Det er en løsning, der sparer plads både på stang og skiver, som du nemmere kan gemme i skabet eller under sengen. Man kalder en vægtstang på 50 mm for den olympiske vægtstang, fordi det er den, mange professionelle træner og konkurrerer med. Her får du selvsagt større vægtskiver.

Når det kommer til tilhørende vægtskiver, kan du vælge dem i forskellige materialer såsom jern, gummi og plastik. Der vil være lidt forskel på de enkelte egenskaber. Jern lugter mindre, men er mindre skånsomt over for gulv og interiør, mens kunststof med greb er nemmere at manøvre på og af stangen og laver færre ridser ved potentielt sammenstød.

Når du køber enten almindelige vægtskiver eller bumper plates til din stang, så kan du få dem i forskellige vægtklasser og størrelser. Jo højere belastning, jo større vil de typisk være, med mindre der er tale om bumper plates, som kommer i samme størrelse.

Vægtløftning

Køb vægtstang – og kickstart din styrketræning for alvor!

Vægtstangen er en af de mest basale og effektive redskaber til styrketræning. Du kan både løfte dødløft – det vil sige uden vægte – eller træne med vægtskiver i varierende sværhedsgrad. Som du bliver stærkere, kan du øge den vægt, du træner med.

En vægtstang er meget alsidig i forhold til at træne hele kroppen. Den bruges til et hav af forskellige øvelser. Det kunne være dødløft, der styrker musklerne i ryg samt overarme. Squat træner baller og lår rigtig meget. Lunges lader dig arbejde med asymmetri og styrker din krops evne til at balancere. Du kan også køre bænkpres med det formål at styrke din brystmuskulatur og triceps.

Det er ideelt for både cardio og styrketræning med en vægtstang og vægtskiver. Har du det stående i hjemmet, kan du træne om morgenen inden arbejde eller om aftenen, før du går i seng. Det er den perfekte og fleksible træningsform, som giver synlige resultater efter kort tid.

Træningen kører sådan, at du laver gentagne bevægelser i sæt. Det kunne være 3 x 10 lunges, 1 x 10 benpres og så dødløft til en afslutning. På den måde kan du strukturere din træning i sæt af gentagelser, som du så øger i vægt eller antal gange over tid for at udvikle din fysik.

Find bedst i test vægtstang

Når du undersøger markedet, er der nogle vægtstænger, der får rosende ord med på vejen af kvalificerede anmeldere. En af dem er den klassiske Marcy Barbell & Dumbbell Weight Set (50 kg).

Marcy Barbell & Dumbbell Weight Set (50 kg)

Det indeholder vel at mærke vægtstang med vægtskiver samt mindre håndvægte, og det er ifølge The Independent et sæt, man ikke går galt i byen med. Stangen er 152 cm lang og kan kombineres med mange forskellige vægtskiver. Sættet kommer med seks låse til at sikre skiverne med, og det er ifølge avisen ideelt til at træne hjemme med. På denne model kan du kombinere vægte alsidigt, så du kan variere din træning. Det er et godt basissæt.

På anmeldersiden T3.com har de kåret den bedste olympiske stang, curl bar og trap bar til hjemmebrug i 2020. På førstepladsen kommer Jordan Fitness Ultimate Bar, som er den bedste klassiske olympiske lige vægtstang. Den er 220 cm lang og er blevet testet til 750 kg. Den er ekstremt holdbar og kan snildt klare den tunge vægt. Håndtagene er let krøllede, så du kan putte dem på skulderen under træning, uden at det rammer ind i nakken. Rullelejet giver en god rotation.

Jordan Fitness Ultimate Bar

Er man mere til at træne med en stang, der krøller, så anbefaler T3.com Bodymax Pro Olympic Black Oxide E-Z Curl Bar. Den er god til at træne triceps og biceps med. Stangen vejer otte kg og kan tage en vægt på 150 kg. Stangen er 120 cm lang og dermed lille og nem at træne med. Der følger låse med til modellen, når du køber den. Denne model er relativt budgetvenlig, så ønsker du en model, der er let at flytte rundt på og ikke alt for pebret, så er den et rigtig godt bud.

Bodymax Pro Olympic Black Oxide E-Z Curl Bar

Masser af modeller – fra Reebok vægtstang til Abilica vægtstang

Når det kommer til at købe en ny vægtstang, er der mange modeller at vælge imellem. Fra mærket Abilica, som er førende indenfor udstyr til træning, er der vægtstænger i forskellige størrelser lige fra 25 mm til 50 mm.

Abilica 200 cm vægtstang 25 mm

Bedste vægtstang

Dette er en solid vægtstang til en rigtig god pris. Det er en forkromet vægtstang, der passer til vægtskiver med en diameter på 25 mm.

Den er udstyret med låse på hver side, så vægtskiverne ikke ryger af under træning. Den er 200 cm lang, og kan maksimalt bære 120 kg.

Abilica 220 cm vægtstang 50 mm

50 mm vægtstang

Her får du en god vægtstang, der passer til vægtskiver, med en en diameter på 50 mm.

Den er i alt 220 cm lang og vejer 20 kg i sig selv. Den kan bære helt op til 220 kg, så den passer til selv de tungeste vægte.

Abilica Curlstang 50 mm

curlstang

Denne smarte curlstang er en vægtstang, med som navnet antyder) curls på stangen. Det giver flere muligheder ift. forskellige greb, og dermed forskellige træningsformer.

Den passer til vægtskiver med 50 mm i diameter. Den har roterende endestykker, og leveres uden låse.

Fra dem kan du både få vægtstænger, som er gode til øvelser med hurtige skift, og vægtstænger, som egner sig til gøre træning af biceps mere intensiv. Du man få en mere fancy guld udgave af den olympiske stang og den mere forsimplede forkromede stang.

Pro udstyr

ATX Golden Bar Olympisk Vægtstang

Guld vægtstang

Dette er en ekstravagant udgave af olympisk vægtstang. Den er af titanium belagt med en højglans guld, så den får et ekstravagant look.

Samtidig er denne vægtstang utrolig holdbar, og kan holde til det meste. Guld udseendet holder derfor i mange år.

Kvalitetsvalg

OL vægtstang 20 kg

vægtstang test

Denne vægtstang er ovefladebeehandlet, som bevirker et den er ekstra beskyttet mod rust og slitage fra diverse slag den måtte få.

Vægtstangen fremstår i et elegant look, og er bygget til meget høje belastninger. Du kan derfor roligt putte vægt på, uden der sker noget med stangen.

Hos Apuls.dk har de også et meget bredt udvalg af vægtstænger i forskellige prislejer. Det kunne være en Reebok vægtstang, som du kan bruge til et væld af øvelser skræddersyet til kroppens forskellige muskler.

Billig vægtstang

Reebok Studio Rep DELTA

Billig vægtstang

Dette er en af de billige vægtstænger, og passer derfor perfekt til motionisten. Du kan komme i gang med træningen med de mest basale øvelser, uden at skulle af med en formue.

Stangen er sort og har grå detaljer. Du har et godt greb, så du kan udføre øvelserne uden stangen glider ud af dine hænder.

Når du skal investere i en vægtstang, er der et par essentielle overvejelser, du bør gøre dig:

  • Hvilke dele af kroppen vil du sætte størst fokus på i din træning?
  • Vil du have plads til store ”olympiske” vægtskiver, eller er en 30 eller 25 mm huldiameter nok?
  • Hvilken form skal stangen have?
  • Hvad er dit max budget inklusive forsendelse, vægtskiver og låse (såfremt de ikke hører med i prisen)?
  • Hvor mange vægtskiver ønsker du som udgangspunkt?
  • Hvor meget må stangen veje, og har du eventuelt brug for supplerende udstyr?

Hvis du gør dig disse overvejelser, inden du køber, ender du med standsynlighed med et produkt, der i højere grad matcher dine behov.

Hvordan finder jeg en billig vægtstang?

Et af de bedste råd er at søge på nettet hos flere forhandlere samt være bevidst om dit behov. Når du slår op på en given forhandlers hjemmeside, finder du vægtstænger til meget forskellige priser. Nogle koster måske kun 500 kr., mens andre koster flere tusinde kroner.

Udover den nævnte curl bar og den olympiske bar er der en lang række andre modeller, du kan tjekke ud. Det kan eksempelvis være en tricep bar, hex / trap eller en bodypump. En hex trap er en nyere udgave af vægtstangen, som er formet som en sekskantet hexagon, som brugeren fatter i midten. Den er udstyret med to store greb i hver side og er rigtig god til at træne dødløftsøvelsen korrekt med.

Hos Apuls.dk kan du finde vægtstænger fra de mere budgetvenlige priser for eksempelvis en simpel curl stang eller en core træner til hele sæts inklusive vægtskiver som pakketilbud. Før du køber, så overvej, hvor ofte du vil træne, og hvilken belastning du ønsker.

En vægtstang stiger ofte i pris, hvis den skal kunne tage meget vægt, eller hvis den har en bestemt og eksklusiv ergonomisk form, der gør den skånsom for kroppen. Pris og kvalitet følges naturligt ad – men der er ikke grund til at overspendere, hvis du kan nøjes med en mere simpel udgave med 2-3 sæt vægtskiver i standardudgaven.

Udstyr såsom nakkepude til vægtstang

Hvis du træner meget – og især hvis du træner squat øvelser – kan det være fornuftigt at købe en nakkepude.

Tilbehør

Nakkepude til vægtstang

Nakkepude til vægtstang

Denne skulderpude er en kraftig nakkepude med vaskbar overflade. Således kan du altid holde den ren efter brug.

Selve puden er 46 cm bred, og passer derfor til alle typer af skulderbredde. Den er 3 cm tyk og giver derfor god støtte til skuldre og nakke.

Den skåner nakken og sparer dig for smerter, når du træner med tung vægt. En nakkepude er billig at anskaffe, og den kan være guld værd, så du passer på din krop. Det er klart, at det er hårdt belastningsmæssigt at træne med vægtstang og vægtskiver for de sårbare led i nakken. Du kan ofte slippe afsted med at betale et par hundrede kroner plus forsendelse for en fin nakkepude.

Online kan du også finde forskelligt slags udstyr til træning med vægtstang. Det kunne være holdere til vægtstang, en måtte til at udføre vægtløft på, flere fjederlåse eller en vægtstangsbeholder til at beskytte din stang. Har man investeret flere penge i et godt sæt, kan det godt betale sig at booste hjemmefaciliteterne lidt mere med noget professionelt udstyr. På den måde kan man også skabe sin egen lille fitnesssfære, som nærmest lever op til omgivelserne i et ægte fitnesscenter.

Få vægtstang med stativ

Af sikkerhedsmæssige hensyn kan det være en rigtig fornuftig beslutning at investere i en vægtstang med stativ, når man træner styrke og vægtløft derhjemme.

På et stativ kan du sætte stangen sikkert fast, så du undgår risici, hvis du mister balancen eller kræfterne til at bære stangen under løft. Samtidig kan du uden problemer udføre alle de klassiske vægtløft.

Et stativ er derfor en måde at indføre sikkerhed på, og er du meget seriøs omkring din træning, tillader det dig også at øge vægtbelastningen. Worst case ved du, at vægtstangen ikke smadrer i gulvet, hvis du forsøger at løfte over evne. Med et stativ kommer vægtstangen ind i en glideskinne.

Vær opmærksom på, at du stiller stativet på et gulv af gummifliser eller lignende, da det godt kan give ridser eller mærker efterfølgende. Fordi stativet er et redskab, du kan bruge i mange år frem, er det også en anelse pebret inden for genren af træningsudstyr. Det er dog det værd, hvis du vil passe på dig selv og få det optimale ud af din træning.

Research online, og end op med det bedste resultat

Nu har du den fornødne viden til at komme i gang med at finde din drømmemodel, når det kommer til en ny vægtstang. Når du først har besluttet dig for type af stang, mm størrelse på huldiameteren, prisleje, eventuelt nødvendigt udstyr, sæt af vægtskiver og mere, kan du undersøge markedet. Her vil du finde flere forskellige forhandlere, og rammer du den rigtige timing, kan du måske finde et godt tilbud.

En af de helt store forcer ved at have en vægtstang derhjemme er, at du faktisk får trænet oftere. Skal man til at transportere sig selv til et fitnesscenter hver gang, hænder det, at man ikke kommer afsted. Derhjemme kan du træne i ro og fred – eventuelt mens du lytter til podcast eller har sat mad over.

Det er den perfekte måde at opnå en professionel træningseffekt på. Sørg for at bestille vægte i forskellige størrelser med det samme, så du allerede kan øge belastningen, når du er klar til det. Når først du har en stang, kan du altid udvide med flere vægte og låse, som det passer dig.

Kilder:

Relaterede artikler

kettlebell 16 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 16 kg – Her finder du nogle gode valg
kettlebell 12 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 12 kg – God til at udføre mange øvelser
Vægtskiver 50 mm
Vægtskiver Guide
Vægtskiver 50 mm – Træn med 50 mm vægtskiver
kettlebell 10 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 10 kg – Her finder du de bedste og billigste
Håndvægte Guide
Håndvægte 2 kg – Styrketræning på den simple måde
Eleiko vægtskiver
Vægtskiver Guide
Eleiko vægtskiver – Et godt valg til hjemmetræningen
Vægtskiver 30 mm
Vægtskiver Guide
Vægtskiver 30 mm – kom godt i gang med styrketræning
Iron Gym Pull Up Bar
Pull Up Bar Guide
Iron Gym Pull Up Bar – Én af de bedste pull up bars på markedet
Håndvægte 5 kg
Håndvægte Guide
Håndvægte 5 kg – Gode håndvægte til de fleste øvelser
kettlebell 8 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 8 kg – Den perfekte styrketræning til dig
10 kg håndvægte
Håndvægte Guide
Håndvægte 10 kg – Gode til hjemmetræningen