• Styrketræning
  • ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

Pull Up Bar Guide

Hvis du gerne vil finde den bedste pull up bar til dit behov, er du landet det rette sted. Vi har lavet en komplet guide til pull up bars i hjemmet. Her er alt du behøver at vide, og vi har fundet nogle af de bedste og billigste på markedet.

Der findes mange forskellige slags pull up bars, men de har alle det formål at gøre dig stærkere. Vi vil i denne guide vejlede dig, så du kan finde lige netop den pull up bar, der vil være bedst for dig og din træning. Du kan både finde en pull up bar til døren og væggen eller en til udendørs brug. Det handler blot om at finde ud af, hvad der passer allerbedst til din træningsrytme, så du kan få størst glæde ud af den.

Vi vil i løbet af guiden anbefale dig nogle pull up bars, der enten er blevet testet i en pull up bar test fra T3.com eller er blevet anbefalet af forhandlerne. Her er et overblik:

God funktionalitet

Abilica DoorGym Advanced

Vægmontering

Titan Life Rack Pull Up

Loftmontering

Odin Pull Up Bar

Vægmontering

Odin Multi Grip Pull Up Bar

Fritstående

Nordic Fighter Power Tower

Hvad er en pull up bar?

En pull up bar er et redskab, som du kan benytte, hvis du gerne vil træne derhjemme i stedet for i et fitnesscenter, hvor der typisk også vil være mange muligheder for at udøve kropshævninger. Som vi har indledt med, findes der forskellige typer af pull up bars, det handler blot om at finde en, der matcher din træningsform og ikke mindst din kropsvægt. En pull up bar skal være lavet i et solidt materiale, idet du skal lade dig hænge ned fra den. Hvis den ikke er lavet i et ordentligt materiale, kan du slå dig voldsomt, fordi du simpelthen vil falde ned på jorden, hvor du måske ikke kan nå at tage fra.

En pull up bar er et meget simpelt redskab, men dens udbytte er stort, når du først har lært teknikken. I sig selv er en pull up bar en stang, som du hænger ned fra. Når du monterer din nye pull up bar, er det vigtigt, at der skal være højt til loftet, så du kan hæve dig op over stangen. Samtidig er det vigtigt, at du ikke kan røre jorden. Hvis du er meget høj, kan du løse problemet ved at bøje i knæene, men en almindelig pull up burde laves med strakte, spændte ben.

Hvad kan du bruge en pull up bar til?

Du kan bruge en pull up bar til træning af din ryg og arme. Det er en øvelse inden for styrketræning, hvilket betyder, at du ikke skal give op, hvis du til at starte med kan lave en eller ingen pull ups. Jo mere du øver dig i øvelsen, desto flere kan du tage. Det kræver nemlig en masse øvelse at tage en pull up og ikke mindst en god teknik. Når du først kan tage en, gælder det om at blive ved, så du på et tidspunkt kan tage 10 eller endnu flere.

Styrketræning er rigtig sundt, da du styrker dine muskler og forvandler fedt til muskelmasse – groft sagt. Derudover er det fedt at styrketræne, for du vil nemlig hurtigt kunne mærke en forskel og dermed mærke, at du bliver stærkere og stærkere. Når du træner med en pull up bar, træner du med din egen kropsvægt.

Du bruger en pull up bar til to øvelser, der begge træner arme og ryg: pull ups og chin ups. Vi vil kort forklare øvelserne nedenfor.

Fitness

Pull up

En pull up kan oversættes til en kropshævning, hvor du hænger i arme ned fra stangen og bruger din trækmuskulatur i overkroppen til at hæve dig op, hvilket vil sige, at du hæver dig op med armmusklerne, skuldrene og rygmuskulaturen. Øvelsen kan du enten lave, når du er helt stille og spændt i kroppen, så du udelukkende bruger musklerne. Men du kan også lave en kipping pull up, som, nogen vil mene, er en lidt lettere udgave, idet du får lidt bevægelse i øvelsen. Det skal dog siges, at man skal have styr på sin teknik, hvis man vil lave en kipping pull up, så du ikke får unødvendige skader.

Chin up

Når du laver en pull up, så skal du hæve hele overkroppen over stangen, men ved en chin up kan du ”nøjes” med blot at få kinden til stangen. Det er derfor en lidt lettere udgave af pull ups, men hvis men er helt ny, så kan det være, at man skal sætte sig et delmål om at kunne lave chin ups og derefter gå videre til lave pull ups.

En pull up bar til døren – Adidas Door Gym

Hvis du gerne vil lave pull ups, så kan vi anbefale en pull up bar til døren. Det er en god model af de mange forskellige pull up bars, idet du kan tage den ned, når du alligevel ikke bruger den. Det betyder, at der ikke er noget, som fylder unødvendigt i hjemmet. En pull up bar til døren bliver sat i spænd i dørkarmen, og det handler om, at du får sat den rigtigt op, så din sikkerhed er top. Man er nemlig meget udsat, når man hænger i en pull up bar, hvis den ikke er sat rigtigt op.

Pull up bar testen fra T3.com har kåret Adidas Door Gym som den bedste i testen. Med en pull up bar fra Adidas har du både mulighed for at have et bredt og et smalt greb, hvilket betyder, at du kan træne forskellige muskelgrupper, alt efter hvilket greb du tager. Med et bredt greb træner du hovedsageligt de store muskelgrupper i skulderne, brystet og ryggen, mens du ved et smalt greb i højere grad træner armene. Uanset hvilket greb du tager, vil de træne overkroppens muskler. Denne pull up bar har en maxvægt på 110 kg, hvilket er en standard vægt for pull up bars til døren.

Bedst i test

Adidas Door Gym

pull up bar

Denne Adidas pull up bar er lavet til at blive monteret en døråbning. Så kan du lave mange forskellige styrkeøvelser - specielt til overkroppen.

Der er hele 8 forskellige greb, så der er mange forskellige øvelser at gå i gang med. Håndtagene er super bløde og du har derfor et godt greb.

Adidas Door Gym er en god pull up til døren, og det vil også sige, at den er rigtig god til hjemmetræning. Så hvis du leder efter en pull up bar til døren, får Adidas Door Gym vores varmeste anbefalinger – især med testen fra T3.com taget i betragtning.

En pull up bar til væggen – Titan life

Hvis du har plads til at hænge en pull up bar på væggen i dit eget lille hjemmefitness, så kan du også få en masse forskellige pull up bars til væggen. Denne type har samme funktion som en pull up bar til døren, men den til væggen er bare fremme hele tiden. Det vil derfor være oplagt at vælge en pull up bar til væggen, hvis du netop har et ekstra rum i dit hjem, hvor den ikke vil være i vejen. En fordel ved at træne med en pull up bar er, at den i sig selv ikke fylder særlig meget.

En pull up bar fra Titan Life til væggen, er også anbefalet hos forskellige forhandlere. Denne har en maxvægt på 100 kg, hvilket er vigtigt at overholde, så den ikke ødelægger din væg. Pull up baren fra Titan Life har et lækkert og let design, som ikke vil fylde meget i rummet, når den først bliver hængt op.

Vægmontering

Titan Life Rack Pull Up

Denne pull up bar er lavet til vægmontering, og kan tåle en belasting på op til 100 kg. Det er et godt og solidt stativ, som er stabilt mens du træner.

Du har mange styrketræningsmuligheder, og er derfor et rigtig godt supplement til andre træningsformer, eller muskelopbygning.

Racken vejer 9,5 kg og har et mål på 132 cm x 61 cm x 58,5 cm

En pull up bar til loftet – cPro9

Hvis du har brug for en højere maxvægt end en maxvægt mellem 100-150 kg, så kan vi anbefale en pull up bar til loftet. De har nemlig typisk en højere maxvægt, idet den monteres i loftet i stedet for i døren eller væggen. Når en pull up bar hænger fra loftet, vil den ikke fylde så meget i rummet, men du skal dog sørge for, at man ikke kommer til at støde ind i den med hovedet, hvis der er forholdsvist lavt til loftet.

Vi har fundet en pull up bar fra cPro9, som har en maxvægt på 250 kg. Denne pull up bar skal monteres i loftet, og den har en bredde på 121 cm.

Loftmontering

Odin Pull Up Bar

Pull up bar til loft

Her får du en pull up bar, der er lavet til loftmontering. Her får du en maks belastning på hele 250 kg, så der er nærmest ingen begrænsninger.

Det er således den perfekte mulighed for at træne biceps og rygmuskler, da du kan lave mange styrketræningsøvelser.

Med en cPro9 pull up bar har du både mulighed for et bredt og smalt greb, hvilket giver dig mulighed for en varieret god og hård træning. Dens håndtag er i gummi, dette kan være ideelt, da det kan være hårdt for håndfladerne, når det er dem, der slides meget på, mens du hæver dig op og ned fra din pull up bar.

Standing pull up bar – Nordic Fighter Power Tower

Der findes også en pull up bar, som står på jorden, og alt efter model skal den nogle gange monteres i gulvet. Det er en pull up bar, som også har en anden og højere prisklasse end en pull up bar til væggen, døren og loftet, men du får også en masse andre muligheder for træningsformer med en standing pull up bar.

Hvis en standing pull up bar lyder som noget for dig, så skal du huske på, at denne type i høj grad også fylder meget derhjemme. Du skal derfor have godt med plads til redskabet, så du også kan få mest mulig glæde af dens mange funktioner. Når vi taler om, at den har flere muligheder for træning, er det blandt andet på grund af dens mulighed for at lave hipflex i gode forhold.

Hipflex er en øvelse, hvor dine underarme er placeret på baren, mens din ben hænger frit. Øvelsen er så, at du skal have strakte eller bøjede ben – alt efter sværhedsgrad – og hæve dem op mod maven. Dette er en fantastisk god øvelse til de nederste mavemuskler.

En god standing pull up bar kan være Nordic Fighter Power Tower, som netop også har muligheden, hvor du kan lave øvelsen hipflex. Den måler 113x216x115 cm, hvilket også viser, at den fylder meget i et rum. Den har ikke nogen maxvægt, hvilket helt sikkert kan være en fordel. Du vil også kunne føle dig mere sikker på en standing pull up bar netop på grund af dens størrelse, end du eksempelvis gør med en pull up bar til døren.

Fritstående

Nordic Fighter Power Tower

Bedste pull up bar

Dette er ikke bare en pull up bar, men du kan også udføre andre øvelser med dette redskab. Det er fremstillet i god kvalitet, så din træning ikke bliver påvirket negativt.

Tårnet har en god, bred bund som sammen med den solide ramme det er opbygget af, giver god stabilitet. Det måler 113 x 216 x 115 cm og vejer 41 kg.

Pull up bar med en masse andre funktioner – Iron Gym

Hvis du allerede kan tage pull ups og blot leder efter en ny pull up bar, så kan vi anbefale, at du går efter en pull up bar, der kan lidt mere end det sædvanlige. Der findes nemlig pull up bars, som ikke kun indbyder til pull ups eller chin ups. Du kan få en pull up bar, der i lige så høj grad indbyder til mavemuskulaturen, armbøjninger og dips til træning af dine triceps.

Iron Gym pull up bar er netop en pull up bar, der indbyder til mere end blot pull ups. Den har en maxvægt på 100 kg, og den kan nemt og sikkert spændes fast i døren. Du kan både spænde den fast øverst i dørkarmen, hvor du træner chin ups og pull ups, men du kan også spænde den fast nederst. Når den sidder fast nederst, vil du have mulighed for at træne mavemusklerne i form af mavebøjninger, men du vil også få mulighed for at bruge den som redskab til push ups eller dips.

God funktionalitet

Abilica DoorGym Advanced

Denne pull up bar er en yderst effektiv trapets til træning af overkrop, ryg og mave. Den er nem at sætte på i døren og kræver ingen huller i væggen.

Grebet er i blødt gummi, så det er behageligt under brug. Det smarte ved denne er at den også fungerer rigtig godt til pull-ups, chin-ups, push-ups dips mavebøjninger

Iron Gym pull up bar er derfor til dig, der leder efter mere end bare en pull up bar. Denne giver dig mulighed for at udvide dit hjemmefitness, selvom det kun er ét redskab, som bliver sendt hjem til dig.

Pull up bar til udendørs

Leder du efter en pull up bar til udendørs brug, så kan du typisk vælge en pull up bar til væggen. Her handler det om, at du finder nogle gode lange og robuste skruer, som kan holde til at være udenfor hele tiden. Det samme gælder for den udvalgte pull up bar, den skal selvfølgelig også være i et materiale, som kan holde til at være udenfor.

Det er smart med en pull up bar, som du kan montere udendørs. Det er det blandt andet, fordi man typisk har mere plads uden om huset og haven, men det er også smart, da du kan variere din træning en smule. Vi synes, at en udendørs pull up bar taler til at blive brugt efter en lang løbetur. Så kan du nemlig både få trænet konditionen, men samtidig få styrketrænet, hvilket du gør igennem pull up baren.

Et eksempel på en udendørs pull up bar kan være fra Nordic Fighter, som har lavet et godt, simpelt og holdbart design. Derudover har stangen en diameter på 3,2 cm, hvilket er med til at gøre træningen mere behagelig for dine hænder. Apuls.dk roser den nemlig for dens gode greb, som sørger for, at du får bedre fat i stangen og derfor kan trække dig op i en pull up. Baren er lavet i metal, hvilket burde kunne holde til være udendørs, idet den ikke er polstret.

Vægmontering

Odin Multi Grip Pull Up Bar

Denne pull up bar fra Odin. Den monteres på væggen, så du kan placere den hvor det passer.

Den er yderst solid, og giver dig gode træningsmuligheder.

Mål: Højde 60cm, Brede 131cm, Dyb 57cm

Hvilken type er bedst?

Det kommer meget an på, hvilken type træning du går efter, og hvor meget plads du har derhjemme. Hvis du endnu ikke er ekspert inden for pull ups, vil vi mene, at en pull up bar til døren er rigeligt. Finder du derefter ud af, at du synes, denne form for styrketræning er helt fantastisk, så kan du altid opgradere. Vi har fremhævet nogle forskellige produkter og typer af pull up bars, som alle er i en god kvalitet. Du skal derfor ikke være bange for, at den falder lige ned i hovedet af dig, så snart du hænger dig i den.

Hvis du gerne vil have mulighed for at lave andre øvelser end pull ups, så er en standing pull up bar rigtig god, men det er en pull up bar til døren også, idet den kan spændes fast nederst på dørkarmen. Det er derfor en god investering at have en pull up bar, da den ikke kun indbyder til denne ene øvelse; der er nemlig også andre øvelser, som du kan lave.

Undersøg maxvægten for din pull up bar

Et godt råd er at have styr på, hvad maxvægten er for den pull up bar, som du er på udkig efter. Det er vigtigt, at du ikke vejer mere end dens maxvægt, fordi det kan være, at den vil give efter, og du derfor vil ende på gulvet med en pull up bar oven på. Vi har alle set skrækfilmene på nettet, hvor der er en, som falder ned fra en pull up bar, og dette vil vi gerne hjælpe dig med at undgå. Det kan blandt andet undgås ved, at du finder en pull up bar, som passer til din vægt – og ydermere undgås det ved, at den bliver sat korrekt op.

Elastikker til pull ups – få hjælp til teknikken

Det kan være rigtig fornuftigt at gå ud og investere i en elastik til pull ups, idet du kan lære teknikken i højere grad, hvis du i starten får lidt hjælp fra den. Du får nemlig noget ekstra støtte, hvis du spænder en elastik fast i en pull up bar og sætter dit ene knæ ind i elastikken. På den måde vil få hjælp til at hæve dig op, og du kan derfor få arbejdet på teknikken og stadig få en masse styrketræning ud af din pull up bar. Efter noget tid vil du kunne lave en pull up uden elastik, da du har fået teknikken godt ind under huden.

Cross Træningselastikker

Træningselastikker

Disse træningselastikekr giver fleksibilitet og variation i din hjemmetræning. Med disse kan du konstant få spæning i musklerne under træning.

Derudover kan de også være din hjælper under øvelser med f.eks. en pull up bar. Så kan du udføre øvelserne og forbedre din teknik.

Træning, træning, træning…

Det er de færreste, som kan tage en pull up den allerførste gang, de forsøger sig i øvelsen – der er selvfølgelig nogle, der kan, men det er langt fra alle, som har teknikken og kræfterne til det. Når man tager en pull up, er man jo oppe mod tyngdekraften, hvorfor det også en super hård øvelse. Øvelsen handler især om træning, så hvis du sætter lidt tid af hver dag til at prøve at hæve dig op, så vil det en eller anden dag lykkes for dig.

Det handler selvfølgelig også om teknik, hvilket du vil kunne finde mange videoer om på nettet. Det kan være svært at se det for sig, når det bliver beskrevet på skrift, hvorfor vi også anbefaler, at du ser en video, hvor en ekspert viser dig teknikken. Derudover anbefaler vi selvfølgelig, at du har varmet op, inden du går i gang med at træne. Det kan sagtens være en lille løbetur på to kilometer, du og din krop skal bare være varm, så du ikke får skader.

pull ups

Hvis du aldrig har styrketrænet før, og derfor ikke har trænet nogen af dine muskler, så anbefaler vi, at du starter lige så roligt ud, som du eksempelvis kan gøre med elastikken. Pull ups er en hård disciplin, som kan give både skader og overbelastningsskader, hvis man ikke gør det rigtigt. Sørg derfor altid for at have teknikken in mente, når du skal til at hæve dig op over stangen – ikke nok med at det er lettere, så vil det også gavne dine led og mindske sandsynligheden for skader.

Vi kan love dig, at du vil kunne mærke en forskel, hver gang du prøver at hæve dig op. Efter nogen tid vil du kunne tage én pull up, og derefter vil du kunne lave et nyt delmål, som hedder fem pull ups eller 10. Det er en svær og hård øvelse, så sæt hellere et mål om at lave et par stykker til at starte med, da man ellers hurtigt kan miste modet.

Sportssektionens anbefaling af pull up bars

Pull up bars er et fedt redskab til styrketræning, da du altid vil føle dig udfordret af en pull up bar. Det handler bare om at sætte sig nogle gode mål og hele tiden blive ved med at træne og øve teknikken. Du skal derfor ikke være bange for, at du bliver træt af en pull up bar, da man ender med at blive en smule bidt af det, for det er sejt at kunne lave en pull up eller en chin up. Vi anbefaler som sagt, at du kan forsøge dig med en elastik i starten, så du får en god rytme og en god teknik.

Vi har lavet denne guide med henblik på at kunne vejlede dig til det rette køb af en pull up bar, om det er en til døren, væggen, loftet eller en standing, det er en smagssag. Alle typer har et godt og stabilt design, så du kan føle dig tryg, når du hænger dig ned fra baren.

Kilder:

Relaterede artikler

kettlebell 16 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 16 kg – Her finder du nogle gode valg
Olympisk vægtstang
Vægtstang Guide
Olympisk Vægtstang – Hvad er det, og hvor findes de bedste?
Eleiko vægtstang
Vægtstang Guide
Eleiko vægtstang – Her finder du kvalitetsvægtstænger fra Eleiko
kettlebell 12 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 12 kg – God til at udføre mange øvelser
Vægtskiver 50 mm
Vægtskiver Guide
Vægtskiver 50 mm – Træn med 50 mm vægtskiver
kettlebell 10 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 10 kg – Her finder du de bedste og billigste
Håndvægte Guide
Håndvægte 2 kg – Styrketræning på den simple måde
Eleiko vægtskiver
Vægtskiver Guide
Eleiko vægtskiver – Et godt valg til hjemmetræningen
Vægtskiver 30 mm
Vægtskiver Guide
Vægtskiver 30 mm – kom godt i gang med styrketræning
20 kg vægtstang
Vægtstang Guide
Vægtstang 20 kilo – Et godt valg til din næste vægtstang
Håndvægte 5 kg
Håndvægte Guide
Håndvægte 5 kg – Gode håndvægte til de fleste øvelser
kettlebell 8 kg
Kettlebell Guide
Kettlebell 8 kg – Den perfekte styrketræning til dig