• Kondition
  • ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

Romaskine Guide

Vi guider dig til den bedste romaskine til dit behov. I denne guide finder du alt hvad du skal vide, til at foretage det bedste valg af romaskiner. Du finder både kvaltitetsromaskiner, romaskiner på budget eller produkter, hvor du får meget for pengene. Læs guiden og bliv klogere på dit valg af romaskine.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at romaskinen er enhver mands og kvindes bedste ven. Foruden at være en af de mest effektive former for træning, er den også praktisk at have stående derhjemme. Romaskinen har endnu engang vundet indpas i danskernes træningsrutine, og det er med god grund. Du får både konditionstræning og styrketræning på én og samme tid.

I denne artikel får du en komplet romaskine guide, der fortæller dig alt det, du skal vide om romaskiner. Vi giver dig alle gode grunde til at investere i en romaskine, hvordan du finder en billig romaskine og en romaskine guide til, hvilken en der er bedst i test. Artiklen er baseret på testresultater fra T3.com samt brugernes anmeldelser om forskellige topmodeller på markedet.

Overblik

Hvad er en romaskine?

For at starte godt ud i denne romaskine guide må vi hellere få slået helt fast, hvad en romaskine er for en størrelse. Som navnet også antyder, er en romaskine en maskine, der simulerer roning og samtidig er et fantastisk redskab til at træne hele kroppen på samme tid. Den aktiverer alle de store muskelgrupper som er:

  • Arme
  • Baller
  • Ben
  • Core

Romaskinen er simpel i sin konstruktion og nem at betjene. Den består af et sæde med en fastmonteret skinne, der gør det muligt at skubbe sædet frem og tilbage. Der er ligeledes monteret et håndtag og en modstandsmotor forrest eller bagerst.

Romaskiner kommer i dag i alverdens udformninger og afskygninger. De mest velkendte modeller er romaskiner med luftmodstand, men du finder også andre modeller. Du kan eksempelvis også finde en romaskine med vandbeholder, der kan give dig en simulation, der kommer så tæt på den rigtige oplevelse som muligt.

Eksperternes valg

WaterRower Original

bedste romaskine

Lavet af en solid træramme af egetræ, er denne romaskine designet til at kunne stå blandt dine daglige møbler.

Det er dog ikke blot udseendet, som denne romaskine brillerer på. Den er designet til at give dig følelsen af at glide igennem vandet, som lå du ude på havet og roede. Denne romaskine skal ganske enkelt opleves.

Mest stilfulde

Apollo Plus

Romaskine

Apollo Plus er en super elegant og flot romaskine, der sammensat af stål og lyst asketræ. Den har 4 forskellige niveauer at vælge i mellem, så der både er til let konditionstræning samt hård fysisk træning.

Romaskinen fylder intet når den ikke bruges, og kan blot stilles op lodret.

Bedst til prisen

Titan Life Trainer R22

billig romaskine

Denne vandromaskine er giver følelsen af at ro på rigtig vand. Romaskinen har en computer, hvor du i displayet kan se tid, distance, antal rotag og pulsmodtager.

Sædet er behageligt og monteret på plasthjul som glider let frem og tilbage på den 110,5 cm lange aluminiumsskinne.

https://youtu.be/HCo9_CXoJj0

Hvad egner en romaskine sig til?

Foruden at være et fast redskab i fitnesscentret og i dit lokale CrossFit-center kan romaskinen bruges af alle og enhver. Det er et særdeles nemt redskab at benytte under sin træning, hvor du får maksimalt udbytte ud af den tid, du arbejder. Men hvad egner romaskinen sig egentlig bedst til? Det kigger vi nærmere på i vores romaskine guide.

Som udgangspunkt er romaskinen velegnet til både konditionstræning og styrketræning, hvor du kan gøre begge dele på samme tid. Når det kommer til konditionstræningen, er romaskinen det oplagte valg til intervaltræning. Du kan sætte hastigheden op eller ned på blot få sekunder, og du kan desuden indstille modstanden på forskellige måder.

Vil du gerne arbejde med din kondition, kan det være nyttigt at arbejde med en lavere modstand og dermed arbejde i et højere tempo. Vil du derimod have fokus på at styrke kroppen så meget som muligt under roning, bør du sætte modstanden op, men dog uden at skulle lave alt for lange træk.

Sådan bruger du en romaskine

Som nævnt er romaskinen simpel at anvende og selve konstruktionen rummer kun det, du har brug for. Du får hverken 10 forskellige knapper eller en masse indstillinger. I stedet skal du indstille tre væsentlige ting på din romaskine for at komme godt i gang.

Først og fremmest skal du indstille modstanden, som vi allerede har talt lidt om. Modstanden justeres i langt de fleste tilfælde manuelt, hvilket gør sig gældende på alle modeller fra Concept 2, og du kan indstille den med modstand 1-10. 1 er den letteste, hvor 10 er den tungeste. Modstanden kaldes også for dragfaktor, hvis du vil benytte dig af de helt originale termer.

Mest populære

Concept 2 Model D

romaskine tilbud

Concept 2 er romaskiner for alle, der gerne vil have det bedste udstyr. Derfor er dette et sikkert og populært valg.

Med denne Model D får du den gode kvalitet du kender fra fitnesscentret direkte hjem i stuen.

Concept 2 Model E

bedst til prisen romaskine

Model E har den høje indstigning, og du sidder 15 cm højere når du ror end på model D.

Derfor er denne model lige opgraderet en smule i forhold til model D, hvilket kan mærkes på hele rooplevelsen.

Samtidig skal du indstille din kadence, også kaldet for strokes, der er antallet af rotag i minuttet. Jo højere din dragfaktor er, desto færre strokes vil du tage pr. minut. Dette er noget, du løbende skal vurdere og finde ud af i forhold til dit niveau og dit behov ved træning. Jo færre strokes og højere dragfaktor, desto mere styrketræningsbaseret vil din træning være. Omvendt vil du fokusere mere om din kondition.

Netop indstillingen af rotag i minuttet bringer os videre til den tredje indstilling, der kan være væsentlig for dig. For at kunne træne så optimalt som muligt kan det være en fordel at træne ud fra et træningsprogram. Du finder ofte en række træningsprogrammer på den pågældende romaskine, og du har også mulighed for selv at designe det rette for dig. Det giver dig de bedste forudsætninger for de rette indstillinger og den bedste træning.

Sådan skal din teknik være

Denne romaskine guide giver dig ikke kun informationer om, hvordan du indstiller din romaskine rigtigt. Vi forbereder dig også på at få den bedste træning med den helt rigtige teknik. Heldigvis er romaskinen et træningsredskab, der er simpelt at bruge og dermed kan bruges af alt fra nybegynderen til den professionelle sportsudøver.

Roning består hovedsageligt af to bevægelser. Først selve rotaget, hvor du skubber dig selv bagud, og herefter fremkørslen, hvor du kommer tilbage til startpositionen. Det gælder om at finde en god rytme, hvor fremkørslens varighed cirka er det dobbelte af rotaget.

Startpositionen er med bukkede ben og gerne så meget som muligt. Herfra skubber du dig ud, hvor du primært anvender dine ben. Tænk på dine arme som et reb, der holder fast. Når du når yderpositionen, læner du dig let tilbage og trækker med armene. Her skal håndtaget trækkes mod den øverste del af maven.

Når du skal tilbage til startpositionen, strækker du først armene og bøjer kroppen frem over dine hofter. Herefter kan du roligt komme tilbage i startpositionen igen.

Hvad er fordele ved at træne på en romaskine?

Med forskellige træningsformer følger der selvfølgelig en række fordele. Romaskinen er ingen undtagelse, og med romaskinetræning får du det hele på den halve tid. Som vi allerede har nævnt, er romaskinen det ideelle redskab til både at forbedre din styrke og din kondition. Du har selv mulighed for at bestemme belastningen og dermed træningens fokus.

Romaskinen rammer alle de store muskelgrupper, hvilket er atypisk for træning i en maskine. Anvender du eksempelvis et løbebånd, vil du hverken styrke arme eller ryg i samme grad som ved roning. Det samme gælder, hvis du vælger at styrketræne med vægte, hvor det er svært at få pulsen op.

Én ting, der er vigtigt at nævne som en fordel ved en romaskine, er, at skadesrisikoen er langt mindre end ved løb eller styrketræning som en isoleret størrelse. Mange konditionsmaskiner kan give dig forskellige vrid i dine knæ eller være særligt belastende for bestemte dele af kroppen. Roning er derimod skånsomt for kroppen, fordi belastningen bliver fordelt udover hele kroppen.

Roning er særligt godt for dig, der allerede er udfordret af skader, men her bør du altid få en anden med på råd. Det giver dig mulighed for at få korrekte anvisninger af, hvordan du skåner dine skader bedst muligt.

Rent praktisk er romaskinen også et særdeles godt træningsredskab. Mange maskiner fylder meget at have stående derhjemme, men vælger du en foldbar romaskine, kan du hurtigt få den ad vejen. En foldbar romaskine vil kræve meget lidt plads, når den er foldet sammen, og du kan desuden nemt komme rundt med den, hvis du vælger en model, der har fastmonteret hjul.

Romaskinen booster dit stofskifte

Det er ikke kun godt at få pulsen op, når du bruger en romaskine. Du får også glæde af et stofskifte, der får et ekstra boost. Det kan være starten på et stabilt vægttab, hvis du drømmer om dette, eller en høj efterforbrænding.

Stofskiftet er en essentiel del af en god forbrænding. I hverdagen har vi et hvilestofskifte, der ofte ligger meget stabilt alt efter vores livsstil. Ved at træne højintensitetstræning vil dit hvilestofskifte blive forhøjet og være det i helt op til et døgn efter din træning. Dette afhænger af konditionstræning samt antallet af muskelgrupper, du aktiverer under din træning.

Stofskiftet bidrager samtidig til en forbedret præstationsevne fremover, hvilket du både vil kunne mærke i din træning og i din hverdag. Du vil eksempelvis opleve en forbedret koncentrationsevne og en bedre udholdenhed.

Når du træner i romaskinen, arbejder du både med aerob træning og anaerob træning. Din udholdenhed bliver dermed forbedret ved både lange og korte intervaller, idet du arbejder med meget ilt og lidt ilt på én og samme tid.

Det skal du være opmærksom på ved brug

Romaskinen er altså en genial træningsform, men som med alt andet skal du være opmærksom på nogle få ting under din træning. Selvom teknikken er simpel, kan det være sværere, end man tror. Du skal derfor bruge tid på at få den rette teknik i brug, så du bruger muskelgrupperne rigtigt. Den forkerte teknik vil gøre din træning langt mere ineffektiv end med den rette teknik.

Du skal ligeledes sørge for at skåne ryggen så meget som muligt. Det betyder for dig, at du skal holde den ret under hele træningen. Vi kan fristes til at hænge i ryggen, men det kan være dårligt for rygsøjlen og dermed give ondt i ryggen.

Din romaskine skal altid være placeret på et fast underlag og med skridsikre fødder, hvis disse ikke er monteret på den allerede. I og med romaskiner ofte kommer med en enkel konstruktion, kan den også hurtigt tippe til siden, hvis den skråner på underlaget. Derfor skal du altid sikre dig, at den står rigtigt.

Romaskine i træ

Langt de fleste romaskiner kommer i et letvægtsmateriale, der gør den nem at have stående og rykke rundt på. Men efterhånden som populariteten er steget, er der blevet udviklet mere innovative modeller med både vand og meget andet.

Det har blandt andet resulteret i flere romaskiner i træ, der ikke kun er effektive. De er samtidig flotte at have stående og dermed kan passe ind i ethvert hjem eller træningslokale, der ikke vil gå på kompromis med indretningen.

T3.com har kåret WaterRower Natural som den mest stilrene romaskine i 2020 og det er med god grund. Denne model kommer med et skelet af træ, et godt polstret sæde og med en vandbeholder foran. Dermed anvendes der ikke luft til at skabe modstand, men derimod vand der giver en mere realistisk fornemmelse og simulation.

En romaskine i træ er hverken et dårligere eller bedre valg end så mange andre modeller. Det afhænger altid af kvaliteten og dine præferencer i forhold til romaskinens udseende og funktioner.

Eksperternes valg

WaterRower Original

bedste romaskine

Lavet af en solid træramme af egetræ, er denne romaskine designet til at kunne stå blandt dine daglige møbler.

Det er dog ikke blot udseendet, som denne romaskine brillerer på. Den er designet til at give dig følelsen af at glide igennem vandet, som lå du ude på havet og roede. Denne romaskine skal ganske enkelt opleves.

Bedst i test romaskine

Lad os kigge lidt nærmere på noget af det, vi har lovet dig i denne romaskine test. Er du på udkig efter den bedste romaskine til hjemmebrug eller til det nye træningslokale et sted i byen? Så giver vi dig her en guide til nogle af de bedste modeller på markedet i dag.

Der findes mange stærke modeller i dag, men vi finder særligt to brands, som vi kender fra de danske fitnesscentre. Her taler vi om TechnoGym og Concept 2, der står for store dele af produktionen, når det kommer til romaskiner til professionelle.

Blandt andet er TechnoGym Skillrow en model, der fremhæves for sin interaktive træningsfunktion og sin komfort. Der er indbyggede højtalere samt en Multidrive-teknologi, der giver dig yderligere modstand end blot luftmodstanden. Hertil kan du glæde dig over den medfølgende app, der kan levere skræddersyede træningsprogrammer til dig.

Concept 2 Model D er én af de mest populære modeller over hele verden. Den bedst sælgende romaskine i verden leverer altid en god træningssession, og så finder du en PM5 computer fastmonteret i fronten. Computeren giver dig mulighed for at tracke en række data, få dem vist som grafer og benytte dig af indbyggede træningsprogrammer.

Du har mulighed for at tilkoble din computer og få alle data overført, og så kan du anvende Bluetooth-funktionen til din pulsmåler eller at koble flere romaskiner sammen. Concept 2 Model D kan nemt foldes sammen og vejer blot 26 kilo, så du nemt kan rykke den ind til siden, hvis du er på udkig efter den bedste romaskine til hjemmebrug.

Mest populære

Concept 2 Model D

romaskine tilbud

Concept 2 er romaskiner for alle, der gerne vil have det bedste udstyr. Derfor er dette et sikkert og populært valg.

Med denne Model D får du den gode kvalitet du kender fra fitnesscentret direkte hjem i stuen.

Hvis du er på udkig efter en billig romaskine, kan Proform R600 være et godt alternativ til dig. Her får du en god romaskine i en fornuftig kvalitet, som har få, velfungerende funktioner. Denne model er designet til hjemmebrug, og du får en computer med, der dog ikke viser mere end fart, tid, distance, strokes og estimeret kalorieforbrændning – hvilket for mange kan være mere end rigeligt. Modellen kan nemt foldes sammen og rulles ind til siden.

Hvis du vil have en romaskine, der fylder så lidt som overhovedet muligt, skal du gå efter Titan Life R10. Her får du en romaskine, der nemt kan foldes sammen og fylde næsten ingenting. Du går på kompromis med funktioner og stabiliteten, men til gengæld er den ideel til dig, der ikke vil ende ud i pladsmangel.

Lille romaskine

Titan Life R10

Lille romaskine

Dette er en lille romaskine, som er god til dig der gerne vil have hurtig og nem adgang til at vedligeholde træningen derhjemme.

Titan Life R10 fylder ikke meget og er derfor nem at opbevare, og du får de samme gode funktioner i en romaskine.

Romaskine pris

Måske romaskiner lyder som en dyr fornøjelse for dig, men vi kan heldigvis berolige dig med det samme. Selvom nogle modeller står i diverse fitnesscentre og anvendes af professionelle atleter, er det muligt at komme i nærheden af en god romaskine til rimelige penge.

Vil du have topmodellen fra Concept 2, skal du betale omkring 8.000 kroner for en ny model Modellen fra TechnoGym er dyrere og egner sig derfor bedst til erhvervsmæssige henseender. Modeller som de to sidstnævnte kan findes fra 1.000 kroner, hvor du kan finde Titan Life R10 til omkring 1.500 kroner. Det er dermed ganske nemt at finde en god maskine til få penge, hvis behovet i første omgang rækker til en billig romaskine til hjemmebrug.

Hvilke brands er kendte for sine romaskiner?

Både TechnoGym og Concept 2 er store leverandører inden for romaskiner. Men der findes også en række andre brands, der leverer gode romaskiner, som også forhandles af danske forhandlere. Her finder du blandt andet Kettler romaskiner, der er et tysk selskab, der har ekspertise inden for blandt andet fitnessudstyr. Her finder du romaskiner til en overkommelig pris og fra et brand, der altid leverer en fantastisk kvalitet.

Også Reebok producerer romaskiner. Måske du forbinder Reebok med beklædningsdele og fodtøj, men det amerikanske sportsbrand producerer meget andet end det. Siden 2005 har Reebok været et datterselskab til Adidas, og du kan være sikker på en romaskine i et moderne og innovativt design ved at vælge en model herfra.

Inshape er én af de brands, der producerer romaskiner med vandmodstand, som du kan købe herhjemme. Alle modeller fås til en ganske overkommelig pris, hvor du kan overholde dit budget uden at gå på kompromis med komfort og brugervenlighed.

Sådan finder du en billig romaskine

Priserne varierer meget, når det kommer til forskellige romaskiner. Kan du ikke helt beslutte dig for, om budget eller drømme er det vigtigste, er der godt nyt til dig. Romaskiner er et redskab, der kan holde til at blive brugt i mange år. Den simple teknologi slider meget lidt på kablet, der forbinder håndtaget med modstandsmotoren.

Går du og drømmer om en af de dyrere modeller, er der faktisk gode muligheder for, at drøm kan blive til virkelighed. Mange steder kan du finde en brugt model, som du kan få langt billigere end ved at købe den fra ny.

Først og fremmest kan du forhøre dig ad hos dit lokale fitnesscenter, om de skulle stå og have en til overs. Fitnesscentre og CrossFit-centre har nogle andre standarder på maskinerne, og derved er der jævnligt udskiftning. Du kan også kigge efter en side på nettet, der er specialiseret inden for salg af brugte træningsmaskiner. Her kan du være heldig at løbe ind i din drømmemodel.

Så meget skal du træne på en uge med en romaskine

Hvor stor en træningsmængde, du har brug for, afhænger af dine mål og dit niveau. Er du nybegynder, kan du starte med 3-4 korte ture om ugen, hvor du træner din teknik. Det kan bestå af:

  • Dag 1:20 minutters roning i roligt tempo
  • Dag 2: 10 minutters roligt tempo, 5 minutter i højt tempo,10 minutters roligt tempo
  • Dag 3: 15 minutters roning i roligt tempo.

Er du mere rutineret, eller vil du gerne have et længere træningspas, kan du vælge at arbejde i nogle længere intervaller. Her kunne et fornuftigt program se ud på følgende måde:

  • Dag 1: 40 minutters roning i roligt tempo
  • Dag 2: 10 minutters opvarmning, intervaller af 3 minutters hurtig roning og 2 minutters roligt tempo, 10 minutters roning i roligt tempo
  • Dag 3: 10 minutters roligt tempo, 20-30 minutter med knald på til du ikke kan mere.

Som nævnt er der et utal af muligheder for at skræddersy et program efter dine ønsker. Derfor kan det også være en god idé at søge efter inspiration eller afprøve nogle af de medfølgende træningsprogrammer på din romaskine.

Opsummering – Derfor er romaskinen et fantastisk redskab

Vi har nu fortalt dig en masse om romaskiner i denne romaskine guide. Romaskinen er et fantastisk træningsredskab, der giver dig mulighed for at træne din kondition og din styrke på samme tid. Det er yderst skånsomt for kroppen, og du vil aktivere alle de store muskelgrupper på samme tid. Det vigtigste er at få indstillet din romaskine på den rigtige måde, så den stemmer overens med dit træningsformål.

Du skal altid sørge for at træne din teknik, inden du giver den fuld gas på romaskinen. Forkert rytme kan medføre, at din træning bliver langt mere ineffektiv, og dermed vil du miste noget af det udbytte, du kunne have fået ved træningen. Romaskinen er nemlig en effektiv træningsform, hvor du får det maksimale ud af blot en kort træningssession.

Der findes mange modeller på markedet, og derfor afhænger det meget af dit budget og dine præferencer, hvilken model du bør vælge. Du kan desuden overveje at tage ud i fysiske butikker og afprøve forskellige modeller. Ved at afprøve forskellige modeller kan du langt nemmere få en fornemmelse for, hvad du skal vælge. Der kan være stor forskel på eksempelvis sædet og håndtaget, og dette er en individuel smagssag.

Nu er spørgsmålet vist bare, hvilket romaskine du skal have fat i? Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med romaskinen, kan du overveje at prøve en i det lokale fitnesscenter. Her kan du ofte få en hjælpende hånd til at få den helt rigtige teknik fra begyndelsen.


FAQ

🔍 Hvad er en romaskine?

Det er en maskine, hvor du kan få følelsen af at ro hjemme hos dig selv.

✅ Hvilken romaskine skal jeg vælge?

Der findes et stort udvalg af romaskiner i forskellige typer og prisklasser. Det er derfor i høj grad individuelt, og en god ide at læse op på mange forskellige modeller.

💲 Hvad koster en romaskine?

Det er meget forskelligt, men alt i mellem 1.500-15.000 kr.


Kilder

Relaterede artikler

guide til løbesko
Løbebånd Guide
En guide til at finde de perfekte løbesko
Kilberry motionscykel
Motionscykel Guide
Kilberry motionscykel – Populære motionscykler til hjemmet
Tomahawk spinningcykel
Spinningcykel Guide
Tomahawk spinningcykel – Spinningscyklen til folk med ambitioner
Maxfit motionscykel
Motionscykel Guide
Maxfit motionscykel – Find din favorit blandt de bedste
kilberry løbebånd
Løbebånd Guide
Kilberry løbebånd – Find det bedste løbebånd, du kan investere i
Titan motionscykel tilbud
Motionscykel Guide
Titan motionscykel Guide – Her er de oplagte valg til alle behov
titan spinningcykel guide
Spinningcykel Guide
Titan Spinningcykel – En god kombination af kvalitet og økonomi
Technogym løbebånd
Løbebånd Guide
Technogym Løbebånd – Få de bedste funktioner
bedste titan løbebånd
Løbebånd Guide
Titan løbebånd – Et godt supplement til udendørs løb
bedste titan crosstrainer
Crosstrainer Guide
Titan Crosstrainer – Find det rette valg for dig
Alaska fitness løbebånd
Løbebånd Guide
Alaska Fitness Løbebånd – Løbebånd og andet træningsudstyr til hjemmet
Proteus motionscykel
Motionscykel Guide
Proteus motionscykel – Et oplagt valg til dig, der går op i din træning