• Kost
  • ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

Proteinpulver Guide

I den seneste tid er det blevet meget populært at tage proteinpulver for at øge sit proteinindtag i forbindelse med træning. I denne guide får du al den information du skal bruge, og vi har fundet gode produkter til forskellige behov. Således kan du finde det bedste proteinpulver til dit behov.

Hvis du også ønsker at få stort udbytte af din træning og opbygge muskler, er proteinpulver måske også noget for dig. Der findes mange forskellige typer af proteinpulvere, og der findes flere forskellige måder at bruge det på.

Ofte afhænger det af, hvor meget du træner, og hvad din krop kan holde til. Derfor har vi lavet en stor guide omkring proteinpulver, der kan hjælpe dig med at opbygge muskler og give dig mere energi til træningen. Her er først et lille overblik over noget godt proteinpulver til forskellige behov, som vi har fundet gennem vores research til denne guide.

Efter træning

NORDIQ Post-workout Protein (200 g)

Før træning

LinusPro PURE Pre-Workout

Godt til vægttab

Fruity Iso Whey

Creatine Monohydrate

Hvad er proteinpulver egentlig?

For at kunne slå fast, hvad proteinpulver egentlig er, er det vigtigt først at komme ind på, hvad protein er. Den genetiske struktur af hver celle i din krop består af protein. Alle dine muskler, din hjerne, din hud og mange andre ting i din krop er af protein. Proteiner får kroppen til at restituere på den bedste og mest optimale måde.

Derfor er protein yderst vigtigt og nødvendigt, for at vi overhovedet kan leve. Vi får protein gennem madvarer som æg og kød, men ofte kan det være nødvendigt at supplere proteinindtaget. Det er især relevant, hvis du træner ofte og gerne vil bygge dine muskler op. Det kan også være nødvendigt at tage ekstra protein, hvis du eksempelvis er veganer og ikke får proteiner gennem æg og kød.

Proteinpulver er således et supplement, hvis du ikke får nok proteiner til hverdag, eller du gerne vil bygge dine muskler mere op ved eksempelvis træning. Proteinpulver er det samme som de proteiner, vi får gennem eksempelvis mælk og æg, bare i pulverform. At tage proteinpulver svarer til at tage en vitaminpille, da du supplerer indtaget fra din naturlige kost.

Sådan kan du bruge proteinpulver

Hvis du gerne vil bruge proteinpulver til at opbygge muskler, er det en god idé at fordele mængden af proteinpulver ud på dagen. Det kan du gøre ved at blande proteinpulveret med vand, mælk, juice eller smoothie i en såkaldt shaker.

Du skal tænke proteindrikken som et måltid mad. Det er ikke særlig godt at spise meget mad 1-2 gange om dagen, tværtimod. Det bedste for en aktiv krop er at spise 5-6, og nogle gange flere, om dagen. Derfor kan det være en fordel at skifte et eller to af de små måltider ud med en proteinshake.

Der findes et utal af forskellige smagsvarianter, som du kan blande med næsten alle former for væske. Det gælder bare om at finde den smag og det protein, der giver noget til din træning. Ofte kan man også få færdigblandede juices eller proteinbarer, der er nemme at tage med på farten.

Er proteinpulver sundt?

Proteinpulver er ikke som sådan sundt i sig selv. Protein er som sagt livsnødvendigt for alle mennesker, men ofte får man tilstrækkeligt protein gennem madvarer som kød og æg.

Der kan dog være flere fordele ved at indtage protein. Det er som sagt en fordel, hvis du er veganer og er i proteinunderskud. Men det er især vigtigt, hvis du træner meget og gerne skal opretholde din muskelmasse, selvom du taber dig. Det er vigtigt at indtage tilstrækkeligt med protein i løbet af en dag.

Hvis du har travlt i hverdagen som de fleste andre og derfor ikke har tid til få et proteinrigt måltid, så er det perfekt at supplere med en proteinshake eller en proteinbar. Det kan altså være sundt, hvis du ikke får spist protein i løbet af dagen.

Hvornår skal du indtage proteinpulveret?

Der kan være fordele ved både at tage proteinpulver før og efter træningen og på flere forskellige tidspunkter på dagen, såsom om morgenen og om aftenen.

Det afhænger af, hvilken slags proteinpulver du har, og hvad og hvordan du træner. Det afhænger også af dit behov, og hvad du gerne vil opnå med proteinpulveret. Der findes proteinpulvere, der specifikt er lavet til før og efter træningen, og derfor skal de jo netop bruges til de specifikke tidspunkter. Nedenfor kan du læse mere om de forskellige tidspunkter og deres fordele.

Proteinpulver efter træning (post-workout)

Det mest almindelige tidspunkt at indtage proteinpulveret er lige efter din træning. Det er her, de fleste indtager det, fordi man her ofte taler om ”window of opportunity”, som er det tidspunkt efter træningen, hvor ens krop er ekstra god til at optage proteinet.

Det kan også virke logisk at tage her, fordi du lige har brugt al din energi, og din krop hungrer efter mad. Flere mener dog, at tidspunktet ikke betyder så meget. Det vigtige er, at man indtager nok proteiner i løbet af dagen. Det giver dog stadig god mening at indtage proteinpulver i form af eksempelvis en shake lige efter træningen, da kroppen der har behov for protein, når man har brugt energi, og det ofte er lang tid siden, du har fået et måltid.

Der findes flere proteinpulvere, der netop er lavet til efter træningen. Tag for eksempel NORDIQ Post-Workout Proteinpulver, som er perfekt til at blive indtaget efter træning. Proteinpulveret er netop udviklet til indtagelse efter træning og indeholder hverken tilsætningsstoffer eller fyldemiddel.

Efter træning

NORDIQ Post-workout Protein (200 g)

bedste proteinpulver

100 % økologisk og plantebaseret proteinpulver, som er udviklet til at indtage efter en træning.

Desuden indeholder proteinpulveret hverken tilsætningsstoffer eller fyldemiddel.

Det anbefales, at du tager det en time efter din træning, og der skal 1-3 teskeer proteinpulver i vand eller juice. Hvis du tager det en time efter din træning, er du sikker på, at proteinpulveret har den helt rette effekt i forhold til at opbygge musklerne.

Proteinpulver før træning (pre-workout)

Du kan også indtage proteinpulveret inden træning, da du også her har brug for energi. Ligesom med proteinpulver efter træningen findes der også mange forskellige proteinpulvere, der er udviklet specielt til inden træningen. Her kan du for eksempel bruge LinusPro Pre-Workout fra LinusPro Nutrition, som har fokus på din pre-workout. På den måde kan du opnå de bedste resultater med din træning.

Før træning

LinusPro PURE Pre-Workout

Proteinpulver tilbud

LinusPro Pre-workout giver dig de bedste forudsætninger for et optimalt træningsresultat.

Dette indtages ca. 30 min. før træning, så du får et boost til at bevare overskuddet gennem hele din træningssession.

Produktet kan indtages ca. 30 minutter før træning og er med til at give dig et ekstra boost af energi, så du kan opretholde fokus og et højt energiniveau gennem hele din træning.

LinusPro Pre-Workout er derfor med til at øge din krops muskulære udholdenhed, styrke, energi og fokus på træningen. Netop fordi dette proteinpulver øger dit fokus, er det ideelt at tage inden træningen. Så er du sikker på at få mest muligt ud af din træning. Du kan få dette pre-workout proteinpulver med mange forskellige smage, herunder blandt andet med appelsin, hindbær og lime.

I dette pre-workout proteinpulver er der blandt andet Beta alanin, som kan være med til at øge muskeludholdenhed. Beta alanin er kendt for at give overskud under træningen og er derfor godt at tage inden træningen. Aminosyren kan give dig den energi, du har brug for til en hård løbetur eller lignende med høj intensitet, hvor mælkesyren virkelig kan mærkes.

Proteinpulver om morgenen

De fleste sover i 7-8 timer om natten, og du skal helst som minimum sove de otte timer, hvis du gerne vil være sund – det gælder især også, hvis du gerne vil tabe dig. Når man ikke spiser i otte timer eller mere i træk, har kroppen om morgenen brug for en proteinrig og sund morgenmad for at kunne fungere i løbet af dagen.

Her er det derfor vigtigt at få protein. Men det kan ofte være svært, hvis man ikke lige har lyst til kylling eller æg til morgenmad. Derfor giver det god mening at indtage proteinpulver om morgenen, så ens krop med det samme får noget protein at arbejde med.

Proteinpulver er perfekt til morgenmaden, fordi du kan blande det op i morgenmaden, i en smoothie eller bare drikke en almindelig shake med vand eller mælk. Så er det ofte også lettere at få ned – og hurtigere at tage med på farten, hvis du ikke har tid til at spise morgenmad.

Proteinpulver om aftenen

Det er modsat også vigtigt at få noget indenbords, når man skal sove i de næste otte timer. Kroppen arbejder stadig på at genopbygge musklerne efter styrketræningen og dagens aktiviteter og har derfor brug for proteiner. Løsningen er at indtage noget langsomt optageligt protein, som også kaldes kaseinprotein, om aftenen. Det kan du blandt andet få i helsebixen.dk, hvor du eksempelvis kan få LinusPro Kasein Neutral.

Før nattesøvn

LinusPro Kasein

proteinpulver test

Med LinusPro Kasein kan du genopbygge dine muskler mens du sover. Dette indtages nemlig om aftenen, inden du skal sove.

Dette nedbrydes nemlig langsomt i fordøjelsessystemet, så proteinsyntesen bliver opretholdt i længere tid, og dine muskler kan gendanne muskelvæv.

Kasein fra LinusPro er en form for proteinpulver, som hjælper musklerne med at opbygge muskelvæv, mens du sover. Det er derfor lavet helt specielt til at indtage, inden du skal sove. Du finder derfor ikke et proteinpulver, der er mere ideelt, hvis du gerne vil opbygge og vedligeholde dine muskler, mens du sover.

Kaseinprotein bliver langsomt nedbrudt i fordøjelsessystemet og sikrer en konstant tilførsel af aminosyrer til blodbanen på op til de syv eller otte timer, som du sover om natten. På den måde bliver proteinsyntesen opretholdt i længere tid, hvilket giver kroppens muskler et godt miljø til at gendanne muskelvæv.

Hvis du tager proteinpulveret, lige inden du skal sove, får musklerne næringsstoffer at arbejde med under søvnen. Det er derfor meget smart, idet du kan udnytte søvnen til at opbygge musklerne.

Proteinpulver til muskelopbygning

Som allerede beskrevet ovenfor er kosten meget vigtig, hvis man vil have større og stærkere muskler og altså gerne vil muskelopbygge. Med kosten skal du sørge for at indtage flere kalorier, end du forbrænder, så dine muskler kan blive større.

For at kunne opbygge dine muskler er det derfor vigtigt, at du får noget at spise før din træning. For at din krop har nok energi til at træne igennem, skal den have noget at tage af. Det er blandt andet kulhydrater og byggesten i form af protein. Her er en proteinshake helt ideel.

Men det gælder ikke kun før din træning. Du skal også have kalorier umiddelbart efter din træning. Disse kalorier skal også komme fra kulhydrater og protein. Man anbefaler ofte, at du skal have et gram kulhydrat pr. kg kropsvægt og 0,25 g protein pr. kg kropsvægt. Så for en person, der vejer 80 kg, vil det være 80 g kulhydrat og 20 g protein.

Proteinpulver til vægttab

Der kan være mange gode grunde til at bruge proteinpulver, når du gerne vil tabe dig. For det første handler det om, at man skal være i kalorieunderskud for at kunne tabe sig. Det betyder, at du skal bruge flere kalorier, end du indtager igennem mad og drikke.

Når kroppen er i kalorieunderskud, vil den bruge alle de ressourcer, den har på at holde gang i de vigtige funktioner i kroppen. Det er alle de funktioner, der er nødvendige for dig. Det er for eksempel hjernen, leveren, tarmen og alle de andre vigtige organer. Fordi musklerne ikke er livsnødvendige, er de nedprioriteret, når du er i kalorieunderskud.

Hvis du oven i købet ikke får særligt meget protein, kan man miste meget muskelmasse. Det kan man, fordi protein er altafgørende for musklernes vækst. Det er derfor meget vigtigt, at du også medtænker proteinet, når du gerne vil tabe dig.

Der er flere grunde til, hvorfor det kan være en fordel at indtage proteinpulver under et vægttab:

  • Protein har en mættende effekt, så du kan spise mindre mad og droppe at snacke usunde madvarer, når du er småsulten. Hvis du i stedet tager en proteinshake, kan du holde mæthedsfornemmelsen i længere tid.
  • Kroppen bruger mere energi på at fordøje protein end andre madvarer. Derfor forbrænder du flere kalorier efter et måltid med proteiner. Og forbrænding af kalorier er som sagt noget af det vigtigste, når det gælder vægttab.
  • Proteinpulver er næsten rent protein med meget lidt eller intet fedt og kulhydrater. Det komplementerer enhver diæt, der baserer sig på et lavt indtag af kulhydrater.

Man skal mindst have 1,5 g protein om dagen pr. kg, man vejer. Så hvis man for eksempel vejer 75 kg, skal man have mindst 112,5 g protein om dagen. Nogle mener, at man skal have endnu flere proteiner om dagen. Derfor kan det være en god idé at supplere dit proteinindtag med proteinpulver.

Prøv eksempelvis en Iso Whey Fruity med passionsfrugt. Den har 84 % protein og mindre end to procent sukker og fedt. Det betyder, at hver servering indeholder 25,32 g protein. Hvis du blander dette proteinpulver med vand, får du altså en shake, der smager af passionsfrugt, og som dækker en stor del af det proteinindtag, du skal have på en dag, hvis du gerne vil tabe dig.

Godt til vægttab

Fruity Iso Whey

billig proteinpulver

Her får du danskudviklet proteinpulver, hvor der hverken er gået på kompromis med smag eller indhold.

Den har en lækker frugtagtig smag, samt et højt proteinindhold, så du kan dække en stor del af dit daglige behov.

Valle proteinpulver (Whey)

I det ovenstående proteinpulver med passionssmag var der også valle (også kaldet whey på engelsk). Valle proteinpulver er en af de mest almindelige former for proteinpulver, da det er meget effektivt. Valleprotein har længe været betragtet som det bedste af proteiner for seriøse sportsudøvere, der arbejder hårdt for at udvikle og vedligeholde deres fysik.

Valleprotein er det produkt, der er skummet fra under dannelsen af valle ved mælkeproduktion. Førhen var det et produkt, der blev smidt ud under produktionen, men i dag bliver det ofte brugt i sammenhæng med produktionen af proteinpulver. Du kan eksempelvis få Impact Whey Protein, der er valleprotein med sine 21 g protein pr. portion.

Valleprotein er et komplet protein. Det vil sige, at det indeholder alle de aminosyrer, som man behøver i den daglige kost. Derfor er det også helt ideelt, når du gerne vil forbedre din kropskomposition og fysiske formåen. Det er også grunden til, at valleprotein er brugt i langt de fleste proteinpulvere i dag. Du skal være opmærksom på, at proteinpulver med valle ofte hedder whey, når du køber det på nettet, og navnene ofte er engelske.

Træn intensivt med proteinpulver med kreatin

Kreatin kan bidrage til at øge den fysiske præstation i gentagne højintensitetsaktiviteter af kort varighed. Kreatin er et naturligt stof, der især findes i vores muskler. Det findes i kød og fisk, men dannes også naturligt i kroppen. Det har stor betydning for vores evne til at udføre kortvarigt, intensivt arbejde. Derfor kan det være en god idé at finde et proteinpulver, der indeholder kreatin. Det kunne eksempelvis være Creatine – Creatine Monohydrate fra Functional Nutrition.

Creatine Monohydrate

hvilket proteinpulver er bedst

Med dette kreatinpulver kommer du så tæt på 100 % ren kreatin, som man kan.

Dette produkt er løbende blevet testet af diverse myndigheder, således at kvaliteten er i top.

I dette proteinpulver er der så meget kreatin, som det er muligt. Du kan aldrig få 100 % ren kreatin, men dette pulver er kommet meget tæt på. Functional Nutrition har valgt at have kreatin i deres produktsortiment, fordi det er et yderst veldokumenteret kosttilskud.

Kreatinpulveret er udviklet med det formål, at du skal kunne blande det på samme måde som proteinpulveret, du kender, og derfor er det et helt fint og smagsneutralt pulver, samtidig med at det virkelig giver noget pondus til din krop, når du skal træne.

Med kreatin får man en udvidet anaerob udholdenhed, hvilket fører til en forbedring under intens træning. Det kan være en ekstra fordel for vegetarer og veganere, der træner meget og intensivt, at tage kreatin som supplement, fordi stoffet hovedsageligt findes i kød og fisk.

Kreatin hjælper kroppen med at omdanne allerede lagret energi til kinetisk energi. Det betyder, at du kan arbejde længere og hårdere under træning. Hvis du tager kreatin som kosttilskud, kan niveauet øges med 10-40 %, hvilket er rigtig meget.

Kreatinpulver er letopløseligt, så det er nemt at blande kreatinpulveret i en shake. Du kan blande kreatin i mælk, vand, juice eller saftevand. Functional Nutrition anbefaler en daglig dosis på tre gram. De anbefaler også, at den tages umiddelbart efter træning.

Proteinpulver vanilje og andre gode smage

En af de største fordele ved at bruge proteinpulver er, at du kan få det i alverdens smage. Det gør det let for dig at indtage protein, uanset hvad du godt kan lide. De forskellige smage kan også motivere dig mere til at indtage proteinet. Du kan eksempelvis få en Whey Vanilla Milkshake, som også er lavet af det førnævnte valleprotein.

Vaniliesmag

BodyLab Whey 100 Vanilje Milkshake

proteinpulver vanilje

Dette er danskproduceret proteinpulver, som er udvundet af moderne og skånsomme filtreringsprocesser.

BodyLab Whey 100 består af valleprotein-koncentrat og valleprotein-isolat i højeste kvalitet.

Så kan du lave dig en lækker vanilje milkshake, der på én og samme tid giver dig et ekstra skud protein. Den fås også med chokolade-, jordbær- og banansmag. Så kan du nemt få den klassiske milkshake-smag med god samvittighed.

Hvilket proteinpulver er bedst?

Der er som sagt mange forskellige forhandlere og mærker, når det gælder proteinpulver. Det kan være svært at sige, hvad der er det bedste proteinpulver, men der findes flere forskellige proteinpulver-test, der kan være med til at påvise nogle af de bedste proteinpulvere.

Den førnævnte forhandler LinusPro Nutrition står højt på listen over producenter af proteinpulver med gode anmeldelser. De lander højt på både kvalitet, smag og pris sammenlignet med andre proteinpulver-forhandlere.

Proteinpulver tilbud

Der findes flere steder, hvor du kan få billig proteinpulver. Du skal dog altid være opmærksom på, at det kommer i en ordentlig kvalitet. Det er derfor ikke altid nok at finde det billigste proteinpulver på nettet og tro, at det er i en høj nok kvalitet. Når det gælder protein, er det vigtigt, at det er i allerhøjeste kvalitet, så du får det rette udbytte ud af det, og du får de rette næringsstoffer.

Ofte kan det være en fordel at finde proteinpulver på tilbud. Flere hjemmesider har proteinpulver på tilbud på den ene eller den anden måde. Tag for eksempel Functional Nutrition, der udvikler sports-nutrition-produkter, og som også er blevet nævnt tidligere her i forbindelse med forskellige proteinpulver-mærker.

Her kan du få tre proteinpulvere for to pulveres pris. Det er altså et godt tilbud, hvor du får meget for pengene. Proteinpulver kan ofte også holde forholdsvist længe, så det kan være en fordel at købe mere ad gangen. Så er du sikker på at have nok til din træning.

Kom i gang med træningen samt proteinpulveret

Efter du har læst denne guide, er du forhåbentligt blevet klogere på, hvad proteinpulver kan gøre for dig, og hvilken type proteinpulver du skal investere i. Vi håber også, at du er blevet klogere, i forhold til hvornår du skal tage dit proteinpulver og i hvilken sammenhæng.

Nu er det blot med at komme i gang med træningen, så du kan få det fulde udbytte af proteinpulveret. Ofte kan pulveret også være en god motivationsfaktor for at tabe sig eller opbygge muskler.

Som nævnt tidligere kan en drik med pulveret ofte erstatte et lille måltid, og med alle de lækre smage, der findes i dag, er det nemt at finde en favorit, der smager lækkert, og som kan motivere dig til at træne ekstra meget. Så er det bare med at komme i gang.

Relaterede artikler

Laktosefri proteinbar
Proteinbar Guide
Laktosefri proteinbar – Et godt supplement til dit proteinindtag
Økologisk proteinbar
Proteinbar Guide
Økologisk proteinbar – Et naturligt alternativ til proteintilskud
weight gainer test
Weight Gainer Guide
Weight gainer test – Find den bedste weight gainer her
Proteinbarer
Proteinbar Guide
Maxim proteinbar – Find de bedste proteinbarer fra Maxim